Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Nemcsak az íze fantasztikus, hanem a gyógyhatása is...

2017. január 22. - Gyógynövény Jóga

Koriander

 

Étkezési és gyógyászati szempontból is fontos növény. Az indiai, kínai, thai és mexikói konyha is előszeretettel használja. Sok fűszerkeverék egyik alapanyaga pl.: curry, garam masala, tandoori.

 

A curry por azon kívül, hogy arany színt ad az ételeknek, a benne lévő összetevők hatására (többek között: koriander, római kömény, kurkuma) méregtelenít és emésztést segít elő.

 

"Green chutney": koriander levél, menta levél és chili felhasználásával készül. Mártogatós szósznak kiváló. Különleges zöld színe és egyedi íze miatt, mindenképp próbáld ki!

 

Levelét, magját és a belőle készült port használhatjuk főzéshez és gyógyászati célból egyaránt. Ételeinkbe könnyen belecsempészhetjük: magját pici olajban vagy ghee-ben megpirítva vagy a legvégén levelét az ételre szórva.

 

A koriander legjelentősebb hatásai:

 

        Emésztési zavarok: Fokozza az emésztést, megszünteti a puffadást, de a savasságot önmagában nem szünteti meg. Kombinálva római köménnyel és édes köménnyel viszont igen. Fogyasszunk étkezés előtt 1/4-1/4 teáskanálnyi koriander magot, édesköményt és római köményt porítva a jobb emésztés érdekében. A bél gyulladásos betegségeiben is ajánlott, gyulladáscsökkentő hatása miatt. 10-15 ml koriander olaj azonnal enyhíti a tüneteket. Ha az olajat nem tudjuk beszerezni, azonos mennyiségű gyömbér, koriander és szegfűszeg porkeverékének 2 grammját fogyasszuk 2x egy nap meleg vízzel. Erősíteni fogja az emésztő rendszert és javítja a bélműködést.

 

        Húgyúti fertőzések: használjuk édesköménnyel kombinálva akár a magját akár a levelét. Hideg vízben áztatva vizelési zavarok kezelésére használható, meleg vizes főzete pedig kezeli a húgyúti gyulladást (pl.: felfázás).

 

        Láz: hűsítő hatása miatt csökkenti a test hőmérsékletét. Áztassunk ánizsmagot és koriander magot egy éjszakán keresztül hideg vízbe majd reggel törjük össze a magokat és öntsük fel ugyanazzal a vízzel, amelyben áztak. Kellemes hűsítő ital a testnek.

 

        Pattanások: törjünk össze 10-20g koriander magot vagy ugyanannyi levelet és tegyük közvetlenül a pattanásra. Megszünteti a bőr gyulladását.

 

        Torokfájás: 5g koriander magot áztassunk be 100 ml vízbe. Másnap reggel törjük össze a magot majd öntsük fel ugyanazzal a vízzel amelyben áztak a magok és gargarizáljunk vele. Gyulladáscsökkentő, köptető és váladékoldó hatást tudunk vele elérni.

 

        Ízületi fájdalom: masszírozzuk koriander olajjal a fájdalmas részeket. Ha nem tudunk olajat beszerezni, az összetört magokból készült meleg főzetbe áztassunk konyha ruhát vagy bármilyen anyagot és tegyük a fájó ízületre. Gyulladáscsökkentő hatású.

 

        Fejfájás: készítsünk  ½ teáskanál római köményből és ½ teáskanál koriander magból teát 1 bögre víz felhasználásával.

 

        Bőr (égés, allergia, csalánkiütés): tegyünk 1 teáskanálnyi zúzott levelet vagy 1 teáskanálnyi levélből és 1 bögre vízből készült teával átitatott ruhát/anyagot a bőrre.

 

Egyéb hatások:

 

        Vízhajtó: enyhe vérnyomáscsökkentő.

 

        Hipoglikémiás hatású: enyhe vércukorszint csökkentő.

 

        Linalool tartalma miatt: relaxáló, alvást elősegítő, stressz- és szorongásoldó hatású.

 

        Kellemetlen szájszag: 5-10 levél elrágása megszünteti.

 

        Kopaszság: 100 g koriander por 100 g ecettel keverve. Tegyük a pasztát a kopasz vagy kopaszodó területre.

 

Mit tartalmaz:

 

        víz

        protein

        béta-karotin

        kalcium

        vas

        cink

        foszfor

        kálium

        B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitamin

        C-vitamin

        E-vitamin

        K-vitamin

        mangán

 

Mikor ne használjuk:

 

        Terhesség első trimesztere

        Asztma

 

Egyensúlyba hozza a doshákat, így az ajurvédikus gyógyászat előszeretettel használja. A fent említett Pitta rendellenességeket kezelhetjük vele.

 

A levél, a mag és a por is könnyedén beszerezhető indiai vagy ázsiai élelmiszerüzletben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr8412145827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása