Koriander
Étkezési és gyógyászati szempontból is fontos növény. Az indiai, kínai, thai és mexikói konyha is előszeretettel használja. Sok fűszerkeverék egyik alapanyaga pl.: curry, garam masala, tandoori.
A curry por azon kívül, hogy arany színt ad az ételeknek, a benne lévő összetevők hatására (többek között: koriander, római kömény, kurkuma) méregtelenít és emésztést segít elő.
"Green chutney": koriander levél, menta levél és chili felhasználásával készül. Mártogatós szósznak kiváló. Különleges zöld színe és egyedi íze miatt, mindenképp próbáld ki!
Levelét, magját és a belőle készült port használhatjuk főzéshez és gyógyászati célból egyaránt. Ételeinkbe könnyen belecsempészhetjük: magját pici olajban vagy ghee-ben megpirítva vagy a legvégén levelét az ételre szórva.
A koriander legjelentősebb hatásai:
• Emésztési zavarok: Fokozza az emésztést, megszünteti a puffadást, de a savasságot önmagában nem szünteti meg. Kombinálva római köménnyel és édes köménnyel viszont igen. Fogyasszunk étkezés előtt 1/4-1/4 teáskanálnyi koriander magot, édesköményt és római köményt porítva a jobb emésztés érdekében. A bél gyulladásos betegségeiben is ajánlott, gyulladáscsökkentő hatása miatt. 10-15 ml koriander olaj azonnal enyhíti a tüneteket. Ha az olajat nem tudjuk beszerezni, azonos mennyiségű gyömbér, koriander és szegfűszeg porkeverékének 2 grammját fogyasszuk 2x egy nap meleg vízzel. Erősíteni fogja az emésztő rendszert és javítja a bélműködést.
• Húgyúti fertőzések: használjuk édesköménnyel kombinálva akár a magját akár a levelét. Hideg vízben áztatva vizelési zavarok kezelésére használható, meleg vizes főzete pedig kezeli a húgyúti gyulladást (pl.: felfázás).
• Láz: hűsítő hatása miatt csökkenti a test hőmérsékletét. Áztassunk ánizsmagot és koriander magot egy éjszakán keresztül hideg vízbe majd reggel törjük össze a magokat és öntsük fel ugyanazzal a vízzel, amelyben áztak. Kellemes hűsítő ital a testnek.
• Pattanások: törjünk össze 10-20g koriander magot vagy ugyanannyi levelet és tegyük közvetlenül a pattanásra. Megszünteti a bőr gyulladását.
• Torokfájás: 5g koriander magot áztassunk be 100 ml vízbe. Másnap reggel törjük össze a magot majd öntsük fel ugyanazzal a vízzel amelyben áztak a magok és gargarizáljunk vele. Gyulladáscsökkentő, köptető és váladékoldó hatást tudunk vele elérni.
• Ízületi fájdalom: masszírozzuk koriander olajjal a fájdalmas részeket. Ha nem tudunk olajat beszerezni, az összetört magokból készült meleg főzetbe áztassunk konyha ruhát vagy bármilyen anyagot és tegyük a fájó ízületre. Gyulladáscsökkentő hatású.
• Fejfájás: készítsünk ½ teáskanál római köményből és ½ teáskanál koriander magból teát 1 bögre víz felhasználásával.
• Bőr (égés, allergia, csalánkiütés): tegyünk 1 teáskanálnyi zúzott levelet vagy 1 teáskanálnyi levélből és 1 bögre vízből készült teával átitatott ruhát/anyagot a bőrre.
Egyéb hatások:
• Vízhajtó: enyhe vérnyomáscsökkentő.
• Hipoglikémiás hatású: enyhe vércukorszint csökkentő.
• Linalool tartalma miatt: relaxáló, alvást elősegítő, stressz- és szorongásoldó hatású.
• Kellemetlen szájszag: 5-10 levél elrágása megszünteti.
• Kopaszság: 100 g koriander por 100 g ecettel keverve. Tegyük a pasztát a kopasz vagy kopaszodó területre.
Mit tartalmaz:
• víz
• protein
• béta-karotin
• kalcium
• vas
• cink
• foszfor
• kálium
• B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitamin
• C-vitamin
• E-vitamin
• K-vitamin
• mangán
Mikor ne használjuk:
• Terhesség első trimesztere
• Asztma
Egyensúlyba hozza a doshákat, így az ajurvédikus gyógyászat előszeretettel használja. A fent említett Pitta rendellenességeket kezelhetjük vele.
A levél, a mag és a por is könnyedén beszerezhető indiai vagy ázsiai élelmiszerüzletben.