Kichori/Kitri
Hozzávalók:
1/4 bögre mungóbab
2 kk római kömény
6 db curry levél vagy 1 evőkanál curry por
2 db szegfűszeg
1 ek gyömbér /reszelt/ vagy 1 kk gyömbér por
2 db chili száraz morzsolva vagy 1/2 kk chilli por
1/4 bögre rizs
1/2 kk kurkuma
só
2 db paradicsom
zöldségeket lehet tetszés szerint felkockázva beletenni pl: burgonya, karfiol, sárgarépa, sütőtök stb.
Legelőször a mungóbabot megfőzzük, majd többször átmossuk. Utána leszűrjük és félretesszük.
Kevés olajon megpirítjuk a római köményt. Belerakjuk a szegfűszeget, a morzsolt chilit vagy chilli port, majd a curry levelet vagy curry port. Közben az előzőleg megmosott rizst hozzáadjuk.
Ezt követi a gyömbér, s a paradicsom, melyet levesessé nyomtunk. Addig főzzük, amíg a leve el nem fő. A kockára vágott zöldségeket és a főtt mungóbabot beletesszük a sült fűszerek közé. Kicsit átfőzzük vele, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a zöldségeket. Beletesszük a kurkumát majd a sót ízlés szerint. Lefedjük, s hagyjuk, hogy megfőjön a rizs és a zöldségek.
Az alapanyagok és fűszerek indiai boltban könnyedén beszerezhetők.
Jó Étvágyat Kívánok! :)