Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

TOJÁSFESTÉS TERMÉSZETES SZÍNEZŐANYAGOKKAL

2018. március 23. - Gyógynövény Jóga

A természet kedvelői szívesen festik a tojásokat is természetes anyagokkal. Jól ismerjük a vöröshagymás tojásfestést, azonban ezen kívül még sok-sok fűszert, gyümölcsöt, zöldséget tudunk felhasználni a tojások színezésére. Legnagyobb előnye a természetes festésnek, hogy ha utána meg szeretnénk enni a tojásokat, gond nélkül megtehetjük.

 

Módszerek a festéshez: VIZES vagy ECETES-VIZES illetve FORRÓ vagy HIDEG.

 

MIÉRT HASZNÁLJ ECETET?

Mert az ecet a festék tapadását segíti, így sötétebb, intenzívebb árnyalatot érhetünk el vele.

 

MENNYI ECETET HASZNÁLJ?

4 csésze vízhez 1 evőkanálnyi ecetet.

 

BARNA VAGY FEHÉR TOJÁS?

Ha barna tojásokat festesz, sötétebb színeket érhetsz el.

 

MIT CSINÁLJ FESTÉS ELŐTT?

A tojásokat mosogatószerrel vagy szappanos vízzel mosd meg, mert a felületükön lévő zsiradék ronthat a festék tapadásán!

 

HOGY ÉRHETSZ EL INTENZÍV SZÍNEKET?

Minél több fűszert/zöldséget/gyümölcsöt használsz a festéshez és minél tovább hagyod a festék-lében a tojásokat, annál sötétebb árnyalatot érhetsz el. Kb. egy napig hagyjuk benne az intenzívebb színek érdekében.

 

MIKOR HASZNÁLD A HIDEG MÓDSZERT?

Ha később szeretnéd megenni a tojásokat.

 

MI A FORRÓ ÉS A HIDEG MÓDSZER KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG?

FORRÓ MÓDSZER: a tojásokat a festék-lében főzzük meg.

HIDEG MÓDSZER: a tojásokat előfőzve tesszük a lehűlt festék-lébe. Tiszta vízben főzzük meg a tojásokat, majd a főzés után még forrón tesszük őket a lehűlt és leszűrt festék-lébe.

 

A FESTÉKLÉ ELKÉSZÍTÉSE:

4 csésze vizet, 1 evőkanálnyi ecetet és az általad kiválasztott színezőanyagból 4-8 teáskanálnyit tegyél egy lábasba és forrald fel (színezőanyagok lent)! A festéklevet minden esetben minimum 15 percig, maximum 30 percig forrald! Választhatod a forró vagy a hideg módszert.

 

Ha a FORRÓ módszert alkalmazod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe! Miután megfőtt a tojás, fejezd be a forralást és hagyd a lében állni legalább 30 percig! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színt kapsz.

 

HIDEG módszer esetén vedd le a festékes lábast a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át! Az előre megfőzött tojásokat tedd a festék-lébe legalább 15 percre, vagy akár egész éjszakára, ha sötétebb színekre vágysz! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz.

 

SZÍNEZŐANYAGOK (átlagosan 4-8 teáskanálnyit adjunk belőlük 4 csésze vízhez és 1 evőkanálnyi ecethez):

 

CITROMSÁRGA: őrölt kurkuma, citromhéj.

A kurkuma intenzívebb színt ad, míg a citrom héja halványsárga színt eredményez.

 

ZÖLD: apróra vágott spenót, petrezselyemlevél vagy csalánlevél.

 

RÓZSASZÍN: erős csipkebogyó tea.

 

NARANCSSÁRGA: őrölt pirospaprika.

 

LILA: cékla leve vagy lilahagyma buroklevél.

 

SÖTÉTBARNA: erősre főzött, majd lehűtött kávé. A dió termésének burka és száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.

 

VÖRÖSES BARNA: A vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi! Fél óra főzés után tegyük hozzá a tojásokat! A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

 

KÉK: apróra vágott vöröskáposzta.

 

FESTÉS UTÁN:

Növényi olajjal (pl.: étolaj) dörzsöljük be a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük és fényesek legyenek! A színezett tojásokra tűvel mintát is karcolhatunk.

 

MÉGSEM SZERETNÉL ECETET HASZNÁLNI?

Készítsd el a festék-levet a fent leírtak szerint ecet nélkül! Lágyabb színeket érhetsz el vele. Ez esetben is választhatsz forró vagy hideg módszert.

 

Photo: Stefan Berger / fotograf-stefan-berger.de

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr8713769806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása