A természet kedvelői szívesen festik a tojásokat is természetes anyagokkal. Jól ismerjük a vöröshagymás tojásfestést, azonban ezen kívül még sok-sok fűszert, gyümölcsöt, zöldséget tudunk felhasználni a tojások színezésére. Legnagyobb előnye a természetes festésnek, hogy ha utána meg szeretnénk enni a tojásokat, gond nélkül megtehetjük.
Módszerek a festéshez: VIZES vagy ECETES-VIZES illetve FORRÓ vagy HIDEG.
MIÉRT HASZNÁLJ ECETET?
Mert az ecet a festék tapadását segíti, így sötétebb, intenzívebb árnyalatot érhetünk el vele.
MENNYI ECETET HASZNÁLJ?
4 csésze vízhez 1 evőkanálnyi ecetet.
BARNA VAGY FEHÉR TOJÁS?
Ha barna tojásokat festesz, sötétebb színeket érhetsz el.
MIT CSINÁLJ FESTÉS ELŐTT?
A tojásokat mosogatószerrel vagy szappanos vízzel mosd meg, mert a felületükön lévő zsiradék ronthat a festék tapadásán!
HOGY ÉRHETSZ EL INTENZÍV SZÍNEKET?
Minél több fűszert/zöldséget/gyümölcsöt használsz a festéshez és minél tovább hagyod a festék-lében a tojásokat, annál sötétebb árnyalatot érhetsz el. Kb. egy napig hagyjuk benne az intenzívebb színek érdekében.
MIKOR HASZNÁLD A HIDEG MÓDSZERT?
Ha később szeretnéd megenni a tojásokat.
MI A FORRÓ ÉS A HIDEG MÓDSZER KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG?
FORRÓ MÓDSZER: a tojásokat a festék-lében főzzük meg.
HIDEG MÓDSZER: a tojásokat előfőzve tesszük a lehűlt festék-lébe. Tiszta vízben főzzük meg a tojásokat, majd a főzés után még forrón tesszük őket a lehűlt és leszűrt festék-lébe.
A FESTÉKLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
4 csésze vizet, 1 evőkanálnyi ecetet és az általad kiválasztott színezőanyagból 4-8 teáskanálnyit tegyél egy lábasba és forrald fel (színezőanyagok lent)! A festéklevet minden esetben minimum 15 percig, maximum 30 percig forrald! Választhatod a forró vagy a hideg módszert.
Ha a FORRÓ módszert alkalmazod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe! Miután megfőtt a tojás, fejezd be a forralást és hagyd a lében állni legalább 30 percig! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színt kapsz.
HIDEG módszer esetén vedd le a festékes lábast a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át! Az előre megfőzött tojásokat tedd a festék-lébe legalább 15 percre, vagy akár egész éjszakára, ha sötétebb színekre vágysz! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz.
SZÍNEZŐANYAGOK (átlagosan 4-8 teáskanálnyit adjunk belőlük 4 csésze vízhez és 1 evőkanálnyi ecethez):
CITROMSÁRGA: őrölt kurkuma, citromhéj.
A kurkuma intenzívebb színt ad, míg a citrom héja halványsárga színt eredményez.
ZÖLD: apróra vágott spenót, petrezselyemlevél vagy csalánlevél.
RÓZSASZÍN: erős csipkebogyó tea.
NARANCSSÁRGA: őrölt pirospaprika.
LILA: cékla leve vagy lilahagyma buroklevél.
SÖTÉTBARNA: erősre főzött, majd lehűtött kávé. A dió termésének burka és száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.
VÖRÖSES BARNA: A vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi! Fél óra főzés után tegyük hozzá a tojásokat! A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.
KÉK: apróra vágott vöröskáposzta.
FESTÉS UTÁN:
Növényi olajjal (pl.: étolaj) dörzsöljük be a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük és fényesek legyenek! A színezett tojásokra tűvel mintát is karcolhatunk.
MÉGSEM SZERETNÉL ECETET HASZNÁLNI?
Készítsd el a festék-levet a fent leírtak szerint ecet nélkül! Lágyabb színeket érhetsz el vele. Ez esetben is választhatsz forró vagy hideg módszert.
Photo: Stefan Berger / fotograf-stefan-berger.de