Az avokádó a guacamole egyik fő alapanyaga, amely rendkívül egészséges:
· jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra
· kitűnő antioxidáns
· csökkenti a koleszterinszintet
· olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére
Mit tartalmaz:
· Telítetlen zsírsavak
· B-, C-, E- és A-vitamin
· Kálium
· Foszfor
· Vas
· Nátrium
· Kalcium
· Magnézium
Ki ne használja:
· Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedők, mert magas vérnyomás alakulhat ki.
· Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.
· Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) fogyasztása nem javasolt.
Recept
Guacamole mártogatós
2 db avokádó
1-2 db paradicsom
¼ fej vöröshagyma
koriander
2 teáskanál citromlé
só
bors
Vágjuk ketté az avokádókat (vigyázzunk a magjára) és kanál segítségével a belsejét szedjük ki. Vágjuk apróra a hagymát, a koriandert, majd a kikanalazott avokádóval együtt pürésítsük (bot-mixer vagy egyéb hasonló eszköz segítségével). Adjuk hozzá a citromlevet, a sót és borsot ízlés szerint. Vágjuk apróra a paradicsomot és keverjük bele a masszába.
Babpüré mártogatós
25 dkg vörösbab (konzerv)
¼ fej vöröshagyma
1 e.k. olivaolaj
só
bors
Vágjuk apróra a vöröshagymát, majd az olivaolajjal és a lecsöpögtetett vörösbabbal pürésítsük (bot-mixer vagy egyéb hasonló eszköz segítségével). Adjuk hozzá ízlés szerint a sót és a borsot.
Papad
olaj/ghee (tisztított vaj) a sütéshez
1 csomag papad
Indiai/ázsiai élelmiszerboltban beszerezhető, ízletes ropogtatni való. Kapható natúr, fekete borsos és vegyes fűszeres változatban. Tegyük meleg olajba/ghee-be egy pillanatra, amíg a színe meg nem változik. Fordítsuk át a másik oldalára, hogy az is megsüljön. Csöpögtessük le róla a zsiradékot. Figyeljünk rá, hogy nagyon gyorsan megsül (pár másodperc), a vékony lapnak köszönhetően. A lapocskák „urad dhal” lencseféléből készült lisztből és fűszerekből készülnek.
Jó Étvágyat!