Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

A TERMÉSZETES C-VITAMIN FORRÁS

2017. november 04. - Gyógynövény Jóga

NÉV: Csipkerózsa

HASZNOS RÉSZ: áltermés (bogyó)

ENERGETIKA: hűtő

Íz: keserű, fanyar

TESTTÍPUS: VATA=PITTA=KAPHA mindhárom testtípusnak jó a fogyasztása

 

ÉRDEKESSÉG: A rózsaszirmokból készült rózsavizet már az ókori Egyiptomban is használták a test illatosítására. Az indiai ajurvédikus orvosok pedig a rózsaszirmokat hűsítőként, vérzéscsillapítóként és sebek, fertőzések gyógyítására használták. A korai XX. századi gyógynövények közül teljesen eltűnt a csipkebogyó használata, majd a C-vitamin felfedezésével (Szent-Györgyi Albert) újra feltűnt, mivel rájöttek, hogy a csipkebogyó C-vitaminban gazdag gyógynövény. A csipkebogyó jelentős mennyiségi C-vitamint tartalmaz, azonban a szárítás alatt sajnos a növény C-vitamin tartalmának 45% - 90%-a elbomlik. A teánkba az összmennyiség kb. 40%-a jut. Számos patikában kapható csipkebogyó tartalmú készítményt szintetikus aszkorbinsavval egészítenek ki, mert nem tudják a dobozra írt C-vitamin mennyiséget csak csipkebogyóból előállítani.

 

A NÖVÉNY: A csipkerózsa termése a csipkebogyó, a kettéhasított, kimagozott formája a csipkehús. A szép, piros, de még kemény bogyókat gyűjtik az első fagyok előtt. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

HATÁS:

-        Meghűlés előtt: immunrendszer erősítő, így segít megakadályozni a meghűlést.

-        Meghűlés alatt: enyhíti a meghűlést és a lefolyási idejét megrövidíti.

 

ALKALMAZÁS:

-        Tea: 2-3 tk szárított, aprított csipkebogyót áztassunk 10 percig egy csésze nem túl forró vízben, majd szűrjük le.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

-        A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin megsemmisül.

-        Nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

-        A vese igénybevételét fokozza, így vesebetegek beszéljék meg orvosukkal a csipkebogyó használatát.

-        Ha nem javulnak a megfázásos tüneteink pár napon belül, forduljunk orvoshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5613174816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása