A thai konyha legfontosabb alapanyaga a curry paszta.
Őrölt vagy zúzott fűszernövényekből készítik.
Csípősségük alapján három curry pasztát különböztetünk meg. Sárga, piros és zöld.
A zöld paszta a legcsípősebb, a piros enyhébb, a sárga csupán pikáns.
Színüket a chili paprikának köszönhetik, a sárgába kurkuma is kerül.
Készítsd el otthon!
Az alapanyagokat megtalálod ázsiai élelmiszerboltban. Elkészítés után tárold hűtőben.
Zöld curry paszta /legcsípősebb/: Színét a koriander levél és a zöld chili biztosítja.
Így készítsd:
1 ek koriander mag
0.5 ek római kömény
5-10 db kisebb thai zöld chili (vigyázz, nagyon csíp)
3-5 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt fehér/fekete bors
2 szál citromfű (lehetőleg ázsiai)
5 db kaffir lime levél
1 reszelt lime héj
4 ek víz
5 dkg koriander levél
A fűszermagokat egy serpenyőben 1-2 percig pörköljük, majd mozsárban/aprítógépben a borssal porrá törjük. A többi hozzávalóval együtt egy turmixgépben pépessé turmixoljuk.
Piros curry paszta /közepesen csípős/
Így készítsd:
3 thai vörös chili
3 gerezd fokhagyma
3 db salotta hagyma (mogyoróhagyma)
2 cm gyömbér
1 lime reszelt héja és leve
1 ek thai halszósz (vagy szója)
1 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt bors
1 szál citromfű
A chilik magházát eltávolítjuk, a zöldségeket felaprítjuk, majd mindent sűrű pasztává turmixolunk.
Sárga curry paszta /enyhén csípős/
Így készítsd:
1-2 thai vörös chili
1 gerezd fokhagyma
3 db salotta hagyma (mogyoróhagyma)
2 cm gyömbér
1 lime reszelt héja és leve
1 ek thai halszósz (vagy szója)
1 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt bors
1 szál citromfű
1 tt kurkuma
A chilik magházát eltávolítjuk, a zöldségeket felaprítjuk, majd mindent sűrű pasztává turmixolunk.