Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

MEDVÉK CSEMEGÉJE: FELFÁZÁSRA

2017. november 04. - Gyógynövény Jóga

NÉV: Orvosi medveszőlő

LATIN NÉV: Uvae ursi folium

HASZNOS RÉSZ: levél

ENERGETIKA: hűtő

ÍZ: fanyar, keserű

TESTTÍPUS:

VATA nagymértékű fogyasztása rossz ennek a testtípusnak;

PITTA fogyasztása jó ennek a testtípusnak;

KAPHA fogyasztása jó ennek a testtípusnak;

 

ÉRDEKESSÉG: Több, mint 1000 éve használják vizelethajtóként az egész világon.  A mediterrán vidékek medvéi az élénkvörös, húsos bogyókat nagyon szeretik, innen ered az elnevezése.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK: A medveszőlőlevél akkor tudja kifejteni maximálisan a hatását, ha a szervezetet és a vizeletet lúgosan tartjuk, tehát az alkalmazása alatt kerülni kell a savas ételek fogyasztását (pl.: citrusfélék, savanyú káposzta, tej). A vizeletet zöldre színezheti, ami normális a növény alkalmazása alatt. Enyhe és kezdődő felfázás és húgyúti gyulladás esetén használjuk! Erőteljesebb felfázásnál (pl.: véres vizelet) forduljunk orvoshoz!

 

A NÖVÉNY: Örökzöld cserje, mely Európában főleg az Alpokban, Amerikában és Ázsiában pedig a savanyú talajú fenyőerdőkben honos. A száraz, homokos, köves talajt szereti. Hazánkban nem él vadon. Számos országban pedig ritka és védett faj. Csak ott gyűjthető, ahol nem áll védelem alatt! Virágai aprók, fehér színűek. Termése vörös, ribizli nagyságú, húsos bogyó.  Ép, egészséges leveleit gyűjtjük április végétől július végéig.  

 

HATÁS:

-        Húgyúti fertőzésekre kiváló: hatóanyaga az „arbutin” a húgyúti szervekben hidrokinonná alakul át, mely egy fertőzést gátló anyag. Nehéz, fájdalmas vizelés esetén alkalmazható.

-        Gyulladáscsökkentő: kezdődő vese-, illetve vesemedence-gyulladás esetén használható.

-        Antibakteriális hatású.

-        Vizelethajtó hatását többek között az „urszolinsav” nevű hatóanyaga által éri el.

-        Magas vérnyomást csökkent (minimálisan) vízhajtó hatása miatt. Ez esetben figyelnünk kell a Kálium pótlására, mely a vizelettel szintén ürül. Együnk banánt vagy friss zöldségeket!

-        Ödéma ellen jó, vízhajtó hatása miatt. Ez esetben figyelnünk kell a Kálium pótlására, mely a vizelettel szintén ürül. Együnk banánt vagy friss zöldségeket!

-        Elő-menstruációs panaszokat enyhít.

-        Összehúzza a sebeket, elállítja a vérzést: „tannin” tartalma miatt összehúzó, és „allantoin” nevű hatóanyaga pedig serkenti az egészséges, új sejtek növekedését.

-        Sebgyógyító: az „allantoin” tartalma miatt gyorsítja a sebek gyógyulását. Több bőrápoló krém, herpesz kezelő krém aktív hatóanyaga.

-        Enyhíti a hasmenést: a tanninok összehúzó és kötő hatása miatt.

 

ALKALMAZÁS:

-        Sebek: a szappannal és vízzel alaposan kimosott sebre szórjuk a szétmorzsolt leveleket, vagy tiszta kendőt mártsunk medveszőlőlevél főzetbe és használjuk borogatásként enyhén rányomva a bőrfelületre.

-        Tea: 1-2 tk medveszőlőlevelet adjunk 1 csésze forró vízhez, áztassuk kb. 5 percig majd szűrjük le. VIGYÁZAT! Ha túl sokáig áztatjuk, a cserzőanyagok miatt ihatatlanul keserű lesz a teánk. Napi adag: max. 3 csésze, mert a magas tannintartalom gyomor irritációt és hányingert okozhat. Készíthetjük hideg áztatással is, hogy kevesebb keserű cserzőanyag oldódjon ki. Ez esetben 1 csésze hideg vízben áztassunk 1-2 tk levelet 6-8 óráig.

 

ELLENJAVALLAT:

-        Serkenti a méhösszehúzódásokat, így terheseknek nem ajánlott.

-        2 éves kor alatt nem ajánlott.

-        Ne alkalmazzuk rendszeresen. 1-2 hetes kúra és napi 3 csésze maximum. Hosszabb távon a hatóanyagok májkárosító hatásúak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr413173286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása