A „kardia” (szív) és az „amomum” (fűszer) szavak összetételéből jött létre a KARDAMOM elnevezése, melyet szanszkritul „ela”-nak neveznek.
Hasznos része: mag.
Fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk.
Három változatban ismert:
· Zöld: érés előtt szüretelik. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk.
· Fehér: a zöld áztatással fehérített változata. A fehér kardamom íze az áztatás következtében jóval gyengébb. Felhasználására főként világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül sor, ahol az őrölt magok színe zavarná az összképet.
· Fekete: éretten szedik és füstben szárítják. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas. A norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal.
Tipp: Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk és (ha szükséges) saját magunk őröljük frissen, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít.
Hatásai:
· Emésztésserkentő: az egyik legjobb és legbiztonságosabb.
· Élénkíti a lép működését.
· Eltávolítja a felesleges váladékot a gyomorból és a tüdőből.
· Serkenti az elmét.
· Serkenti a szívizom működését.
· Tejhez adva semlegesíti annak nyálkaképző tulajdonságait.
· Detoxikálja a kávé koffeinjét.
· Gyermekek idegi alapú emésztési zavaraira kiváló.
· Segít megszüntetni a hányást és a savfelöklendezést.
· Szélhajtó.
Kávé helyett:
http://gyogynovenyjoga.blog.hu/admin/post/edit/12169022