Az Ajurvéda a gyógynövények energetikáját és ízét felhasználva alkalmazza egyénre specifikusan a gyógynövény terápiát.
VIRJA = a gyógynövények energetikája, mely lehet hevítő vagy hűtő hatású.
A gyógynövények ízük révén hevítik vagy hűtik a szervezetünket.
Az Ajurvéda 6 ízt különböztet meg:
· Hevítő hatású ízek: pikáns (csípős paprika), savanyú (lime, joghurt) és sós (asztali só). Legintenzívebb hevítő hatású íz a pikáns, utána a savanyú majd enyhén hevítő a sós íz.
· Hűtő hatású ízek: keserű (keserű gyógynövények: tárnics), fanyar/összehúzó (tölgyfakéreg), édes (cukor). Legintenzívebb hűtő hatású íz a keserű, utána a fanyar és enyhén hűtő az édes íz.
Hatások:
A hevítő hatású gyógynövények legfontosabb hatása, hogy fokozzák az emésztést. Emellett némelyik izzasztó hatással is rendelkezik.
A legtöbb fűszernövény hevítő hatású. Ezért is használjuk őket ételeinkhez. Megkönnyítik az emésztésünket. Ilyenek pl.: bazsalikom, rozmaring, oregánó, fahéj, ánizs, fekete bors, fokhagyma, gyömbér, kardamom, kömény, kurkuma, paprika, petrezselyem, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, torma, babér, majoránna.
A hűtő hatású gyógynövények legfontosabb hatása a frissítő és nyugtató hatás.
Ilyenek pl.: bormenta, fodormenta, bodza, citromfű, levendula, kamilla, koriander, körömvirág, cickafark, medveszőlő, orbáncfű, mályva, nyírfa, pemetefű, orvosi ziliz, pitypang, rebarbara, rózsa, sáfrány, spárga, szamóca, szeder, szőlő, zsurló.