Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Gyógynövény energetika: hűtő és hevítő hatás

2017. március 13. - Gyógynövény Jóga

Az Ajurvéda a gyógynövények energetikáját és ízét felhasználva alkalmazza egyénre specifikusan a gyógynövény terápiát.

VIRJA = a gyógynövények energetikája, mely lehet hevítő vagy hűtő hatású.

 

A gyógynövények ízük révén hevítik vagy hűtik a szervezetünket.

Az Ajurvéda 6 ízt különböztet meg:

·         Hevítő hatású ízek: pikáns (csípős paprika), savanyú (lime, joghurt) és sós (asztali só). Legintenzívebb hevítő hatású íz a pikáns, utána a savanyú majd enyhén hevítő a sós íz.

·         Hűtő hatású ízek: keserű (keserű gyógynövények: tárnics), fanyar/összehúzó (tölgyfakéreg), édes (cukor). Legintenzívebb hűtő hatású íz a keserű, utána a fanyar és enyhén hűtő az édes íz.

 

Hatások:

A hevítő hatású gyógynövények legfontosabb hatása, hogy fokozzák az emésztést. Emellett némelyik izzasztó hatással is rendelkezik.

A legtöbb fűszernövény hevítő hatású. Ezért is használjuk őket ételeinkhez. Megkönnyítik az emésztésünket. Ilyenek pl.: bazsalikom, rozmaring, oregánó, fahéj, ánizs, fekete bors, fokhagyma, gyömbér, kardamom, kömény, kurkuma, paprika, petrezselyem, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, torma, babér, majoránna.

 

A hűtő hatású gyógynövények legfontosabb hatása a frissítő és nyugtató hatás.

Ilyenek pl.: bormenta, fodormenta, bodza, citromfű, levendula, kamilla, koriander, körömvirág, cickafark, medveszőlő, orbáncfű, mályva, nyírfa, pemetefű, orvosi ziliz, pitypang, rebarbara, rózsa, sáfrány, spárga, szamóca, szeder, szőlő, zsurló.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3712334839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása