Mi is az a Gyógynövény Jóga?

PERILLA: fekete csalán vagy kínai bazsalikom

2018. szeptember 17. - Gyógynövény Jóga

Latin: Perilla Frutenscens
Népies nevei: fekete csalán, cserjés perilla, kínai bazsalikom, vad szezám

- A kínai bazsalikomnak alapvetően zöld és lila levelű fajtáját különböztetjük meg. 
- A perilla egy egynyári növény.
- A növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.
- Délkelet-Ázsiából behozott növény.
- Kellő mennyiségű víz és nap esetén, bárhol megtermelhető, utak mentén, erdősávok szélén is megtalálható. Kínában szinte bárhol megtalálható.

HATÁSAI:
- A hatóanyag a levelében és virágaiban található (luteolin, kávésav, rozmaringsav, flavonoidok, antocianidek)
- Érett magjaiból kivonatokat sajtolnak.
- Főzetét elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. 
- A Perilla kivonat bőrön történő alkalmazása (krém és szappan) enyhíti a viszketést és vörösséget. Egyre több kozmetikumba és bőrápoló készítménybe teszik bele.
- A kínai bazsalikom Távol-Keleten tradicionálisan alkalmazott gyógy- és fűszernövény. 
- Leveleit a kínai gyógyászatban allergiás tünetek enyhítésére, bőrpanaszok kezelésére használják.
- A Perilla magjából nyert olaj kedvezően befolyásolhatja az allergiás tünetek kialakulását és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

GASZTRONÓMIA:
- Teljes föld feletti része fogyasztható, melyet a távol-keleti konyha ki is használ.
- Japánban a bíborlevelű változatot savanyúságokhoz illetve üdítőkhöz használják színezőként.
- Koreában sütve vagy nyersen főtt ételekhez illetve savanyúságokhoz fogyasztják.

ÉRDEKESSÉG:
- A magjából nyert olajat a festékipar is hasznosítja.
- Európában leginkább dísznövény.
- A kínai, japán, koreai és indiai gyógyászatban már évezredekkel ezelőtt köhögéscsillapításra, meghűlésre, emésztésjavításra, görcsoldásra és szülési fájdalmak enyhítésére használták.

A "Három Testvér" elv

A Jóga, Ajurvéda és Védikus Asztrológia olyanok egymásnak, mint a testvérek. Gyakorlati alkalmazásaik és filozófiájuk a Védáktól származik, így a „Felső Én”-hez (Self) kapcsolódnak, a Self tekinthető közös szülőjüknek. Mint három folyó, azonos forrásból erednek és ugyanaz a cél van kijelölve számukra. A cél: a tudat teljessége egy kiegyensúlyozott test-elme koordinációval (Jóga), az optimális egészséggel (Ajurvéda) és az időfaktorral (Védikus Asztrológia) kölcsönösen.

Ha a Védákat integrálni szeretnénk, mind a három tudományt meg kell ismernünk és követni az iránymutatásaikat. Ez a három tudomány kiegészíti egymást és megkönnyíti egyik a másik megértését.

 

A Jóga célja a növekedés, a test és elme integritása az ászanák és a pránajáma segítségével, mely láthatatlan híd a test és elme között. Az ászanák és a pránajáma gyakorlásával fellazíthatók a blokkok és a mérgek, melyek mély meditációval tovább tisztíthatók.

 

Az Ajurvéda tisztító terápiával (panchakarma), a testtípus szerinti helyes étkezés kialakításával, a helyes életmód (napi rutin) iránymutatásával segít. Erős a megelőző jellege. Időről időre szükséges a testünkből eltávolítani a mérgeket, melyek felhalmozódtak. Azon az alapelven alapszik, hogy a szervezet képes meggyógyítani önmagát, megfelelő táplálkozással, gyógynövényekkel és a természetes összhangban lévő életritmussal.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GMEaN5q1w4w

 

A Védikus Asztrológia azt mutatja meg, kik is vagyunk valójában. Megmutatja a tulajdonságainkat, erősségeinket, kihívásainkat, sorsunkat. Bármi történik az univerzumban, ugyanaz történik bennünk is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nAc_w5g8oLE

 

Forrás:

Narada Kush - A Védák bölcsessége mindenkinek

Indiai répaleves kókusztejjel

VATA: - (vata testtípusúak fogyaszthatják)

PITTA: + (pitta testtípusúak mértékkel, nem túl fűszeresen fogyaszthatják)

KAPHA: - (kapha testtípusúak fogyaszthatják)

 

Hozzávalók:

·         1 ek ghee (tisztított vaj) vagy olaj, kókuszzsír

·         6 db közepes méretű répa

·         3 db édesburgonya

·         1 db paradicsom

·         1,5 dl tejszín vagy kókusztej

 

Fűszerek:

·         1 kk őrölt római kömény

·         1 kk őrölt gyömbér

·         1 kk curry por

·         1 kk koriander por

·         egy csipet őrölt chili (ízlés szerint)

·         őrölt fekete bors (ízlés szerint)

·         só (ízlés szerint)

·         koriander levél

 

A sárgarépát és az édesburgonyát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk. Egy másik edénybe tesszük a ghee-t vagy olajat, amelyben megpirítjuk a római köményt, a gyömbért és a curry port. Vigyázzunk, nehogy megégjenek a fűszerek! Ráöntjük az összeturmixolt répát és édesburgonyát, hozzáadjuk a pürésített paradicsomot és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémleves állaga legyen. Hozzáadjuk a leveshez a többi fűszert is: chili, só, bors, koriander por. Beleöntjük a tejszínt/kókusztejet és picit forralunk rajta. Végül, amikor tányérba szedtük, megszórjuk apróra vágott koriander levéllel.

A "vörös arany" és gyógyhatásai

Latin név: Crocus sativus

 

Szanszkrit név: Nagakeshara

 

Hasznos rész: bibe

 

Energetika: hűtő

 

Íz: édes

 

Testtípus: VPK= (mindegyik testtípusnak megfelel, egyensúlyba hozza a doshákat)

 

Főbb lelőhelyek:

Marokkó, Atlasz-hegység

Spanyolország, La Mancha (sáfrány-szüret és fesztivál)

India/Pakisztán, Kasmir

Dél-Franciaország

Anglia, Saffron Walden

 

Érdekességek:

-        Kleopátra a fürdővizébe tette, Nagy Sándor pedig samponként használta.

-        A legdrágább fűszer a világon, ezért találóan „vörös arany”-nak nevezik és a fűszerkereskedők gondosan elzárva tartják (akár az aranyat).

-        A jó minőségű sáfrány ára kb. 1.500.000 Ft/kg a nagykereskedelmi piacon. Persze ez változhat.

-        Intenzív színezőanyag: a benne lévő „krocin” nevű festékanyag 1 grammja több száz liternyi vizet képes sárgára változtatni.  

-        Régen a sáfrányszínű kelméket előkelők, királyok, császárok viselték. Rang, nemesség, szentség kötődött ehhez a színhez. Például a Srí-lankai buddhista papok mai napig sáfránnyal-festett, vörösbe hajló köpenyt viselnek.

-        Intenzív vágyfokozónak tartották, ezért sáfránnyal átitatott lepedőn töltötték a nászéjszakát.

-        Rómában alkohol-semlegesítőként használták. Az italozást sáfrányvízzel kezdték.

-        Sáfrányvízzel illatosítottak színházakat, tereket, előkelőségek pedig a ruhájukra fújták.

 

Miért olyan drága?

-        Kézzel távolítják el a virágokat és a bibéket is.

-        150 ezer virág szükséges 1 kg bibéhez.

-        A tulipánéhoz hasonló 1 db virág-hagyma csak 4 virágot hoz egy évben 5-6 napon át, egyszerre csak egyet. Amikor felszáradt a harmat, de még nem hervadt a virág és nincs túl meleg, kézzel leszüretelik a virágot, mert ezután veszít a zamatából. Ezután szintén kézzel szedik ki a bibéket a virágból. Leginkább gyerekek és nők végzik ezt a folyamatot.

 

A növény:

-          A sárfány (Crocus sativus) vadon nem terem.

-          Kora ősszel nyílik a lila színű sáfrányvirág a vörös bibékkel együtt.

-          Termesztése a tulipánéhoz hasonló.

-          Száraz klíma, forró nyár és hideg tél szükséges a virágzáshoz.

 

Felhasználása:

-          Ételek, italok: tej, tea, kuszkusz (vizes oldatban), leves, paella.

-          Textil-színező.

-          Az egyik legrégebbi természetes orvosság (Ayurveda).

 

Hamisítás:

-        Drágasága miatt sokféleképpen és nagyon gyakran hamisítják.

-        A sáfrányos szeklice szirmai hasonlítanak a sáfrány bibéjéhez, azonban színe és gyógyhatása is sokkal gyengébb.

-        Keverik a bibéket szárított virágszirmokkal (pl.: körömvirág, árnika).

-        Porított változatát pedig kurkuma porral hígítják.

 

Mit tehetünk a hamisítás ellen?

-          Mindig bibét vegyünk, ne porított változatot.

-          A bibe intenzív vörös színű.

-          Ha túl olcsó, biztosan nem valódi sáfránnyal van dolgunk.

-          A bibe nagyon intenzív sárga festékanyaga az ujjainkat is erősen sárgára színezi, ha dörzsöljük.

 

Gyógyászati hatások:

-          Serkentő és afrodiziákum.

-          Szélhajtó.

-          Görcsoldó.

-          Erősíti a női reproduktív szerveket.

-          Más gyógynövények hatásait jelentősen felerősíti.

-          Fokozza a tápanyagok beépülését a szövetekbe.

 

Javallat:

-          menstruációs fájdalmak és szabálytalanságok;

-          menopauza;

-          meddőség;

-          vérszegénység;

-          depresszió;

-          impotencia;

-          májproblémák.

 

Ellenjavallat:

-          terhesség

TOJÁSFESTÉS TERMÉSZETES SZÍNEZŐANYAGOKKAL

A természet kedvelői szívesen festik a tojásokat is természetes anyagokkal. Jól ismerjük a vöröshagymás tojásfestést, azonban ezen kívül még sok-sok fűszert, gyümölcsöt, zöldséget tudunk felhasználni a tojások színezésére. Legnagyobb előnye a természetes festésnek, hogy ha utána meg szeretnénk enni a tojásokat, gond nélkül megtehetjük.

 

Módszerek a festéshez: VIZES vagy ECETES-VIZES illetve FORRÓ vagy HIDEG.

 

MIÉRT HASZNÁLJ ECETET?

Mert az ecet a festék tapadását segíti, így sötétebb, intenzívebb árnyalatot érhetünk el vele.

 

MENNYI ECETET HASZNÁLJ?

4 csésze vízhez 1 evőkanálnyi ecetet.

 

BARNA VAGY FEHÉR TOJÁS?

Ha barna tojásokat festesz, sötétebb színeket érhetsz el.

 

MIT CSINÁLJ FESTÉS ELŐTT?

A tojásokat mosogatószerrel vagy szappanos vízzel mosd meg, mert a felületükön lévő zsiradék ronthat a festék tapadásán!

 

HOGY ÉRHETSZ EL INTENZÍV SZÍNEKET?

Minél több fűszert/zöldséget/gyümölcsöt használsz a festéshez és minél tovább hagyod a festék-lében a tojásokat, annál sötétebb árnyalatot érhetsz el. Kb. egy napig hagyjuk benne az intenzívebb színek érdekében.

 

MIKOR HASZNÁLD A HIDEG MÓDSZERT?

Ha később szeretnéd megenni a tojásokat.

 

MI A FORRÓ ÉS A HIDEG MÓDSZER KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG?

FORRÓ MÓDSZER: a tojásokat a festék-lében főzzük meg.

HIDEG MÓDSZER: a tojásokat előfőzve tesszük a lehűlt festék-lébe. Tiszta vízben főzzük meg a tojásokat, majd a főzés után még forrón tesszük őket a lehűlt és leszűrt festék-lébe.

 

A FESTÉKLÉ ELKÉSZÍTÉSE:

4 csésze vizet, 1 evőkanálnyi ecetet és az általad kiválasztott színezőanyagból 4-8 teáskanálnyit tegyél egy lábasba és forrald fel (színezőanyagok lent)! A festéklevet minden esetben minimum 15 percig, maximum 30 percig forrald! Választhatod a forró vagy a hideg módszert.

 

Ha a FORRÓ módszert alkalmazod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe! Miután megfőtt a tojás, fejezd be a forralást és hagyd a lében állni legalább 30 percig! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színt kapsz.

 

HIDEG módszer esetén vedd le a festékes lábast a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át! Az előre megfőzött tojásokat tedd a festék-lébe legalább 15 percre, vagy akár egész éjszakára, ha sötétebb színekre vágysz! Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz.

 

SZÍNEZŐANYAGOK (átlagosan 4-8 teáskanálnyit adjunk belőlük 4 csésze vízhez és 1 evőkanálnyi ecethez):

 

CITROMSÁRGA: őrölt kurkuma, citromhéj.

A kurkuma intenzívebb színt ad, míg a citrom héja halványsárga színt eredményez.

 

ZÖLD: apróra vágott spenót, petrezselyemlevél vagy csalánlevél.

 

RÓZSASZÍN: erős csipkebogyó tea.

 

NARANCSSÁRGA: őrölt pirospaprika.

 

LILA: cékla leve vagy lilahagyma buroklevél.

 

SÖTÉTBARNA: erősre főzött, majd lehűtött kávé. A dió termésének burka és száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.

 

VÖRÖSES BARNA: A vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi! Fél óra főzés után tegyük hozzá a tojásokat! A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

 

KÉK: apróra vágott vöröskáposzta.

 

FESTÉS UTÁN:

Növényi olajjal (pl.: étolaj) dörzsöljük be a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük és fényesek legyenek! A színezett tojásokra tűvel mintát is karcolhatunk.

 

MÉGSEM SZERETNÉL ECETET HASZNÁLNI?

Készítsd el a festék-levet a fent leírtak szerint ecet nélkül! Lágyabb színeket érhetsz el vele. Ez esetben is választhatsz forró vagy hideg módszert.

 

Photo: Stefan Berger / fotograf-stefan-berger.de

PAKORA BUNDA: zöldségekhez, húsokhoz

Hozzávalók:
225 g liszt (finomliszt, csicseriborsó liszt vagy sárgaborsó liszt);
1/2 kk őrölt fahéj;
1/4 kk erős fűszerpaprika (ízles szerint több vagy kevesebb is lehet);
2 kk őrölt koriander;
2 kk őrölt római kömény;
1 és 1/2 kk őrökt kurkuma;
1/4 kk hing (asafoetida);
2 kk só;
250 ml hideg víz;
700 g zöldség (pl.: karfiol, brokkoli, cukkini, burgonya)
vagy
1/2 kg csirkemell;
Olaj vagy ghee a sütéshez

Elkészítés:
A liszthez adjuk hozzá a fűszereket és keverjük össze. Öntsük a keverékhez a vizet apránként. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, ami nem túl vizes, nem túl sűrű és a zöldségre vagy a husira rátapad. Ehhez kb. 250 ml vízre van szükségünk. Pihentessük kicsit a masszát. Ez idő alatt vágjuk csíkokra a csirkemellet és/vagy a zöldségeket daraboljuk fel (karfiol, brokkoli esetén közepes méretű rózsákat panírozzunk, burgonya és cukkini esetében pedig ujjnyi vastagságú karikákat). Forgassuk a csíkokra vágott husit illetve a felaprított zöldségeket a panírba majd süssük ki olajban vagy ghee-ben (tisztított vaj).
Köret javaslat: fűszeres, basmati rizs: http://gyogynovenyjoga.blog.hu/2017/01/22/ha_uj_izekre_vagysz

Jó étvágyat!

NARANCS-MÉCSES: szegfűszeggel díszítve

Hogyan készítsd el lépésről lépésre?

 

Hozzávalók: Vásárolj annyi narancsot és egyszerű mécsest, ahány narancs-mécsest szeretnél készíteni. A narancsok legyenek vastagabb és egészséges héjúak. Szükséged lesz egész szegfűszegre is a díszítéshez.

 

Elkészítés:

-        Vágj kb. 3 cm-es lyukat a narancs tetejébe. Apró mozdulatokkal, kiskanál segítségével távolítsd el a belső húsos részt. Lehetőség szerint csak a narancs héja maradjon!

 

-        Vágj le a narancs aljából egy nagyon kis szeletet, hogy a narancsod egyenesen álljon, ne guruljon el!

 

-        Helyezz a narancs belsejébe újságpapírt, hogy felszívja a nedvességet és tedd éjszakára meleg, száraz helyre, hogy kiszáradjon (pl.: radiátor)!

 

-        Másnap tedd a már kivágott lyukhoz a mécsest és korrigáld, tágítsd a nyílást úgy, hogy szorosan, de beleférjen a mécses! Használj a művelethez éles, kisebb kést, amivel könnyen dolgozol!

 

-        Jöhet a díszítés: nyomkodd az egész szegfűszegeket a narancs héjába. Ha nehezen megy bele, használj kis kést vagy ollót, és alakítsd ki a narancs héjában a díszítések helyeit!

 

-        Engedd szabadra a fantáziád! Készíthetsz karácsonyfa alakú szegfűszeg díszítést vagy akár egyszerű sor díszeket is.

 

TEJELVÁLASZTÁS SERKENTÉSE ÉS GÁTLÁSA GYÓGYNÖVÉNYEKKEL

#1 RECEPT (Tejelválasztás serkentése): 30 % ánizs, 20 % bazsalikom, 30% édeskömény, 20 % csalán. Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. 1 teáskaná1nyit adjunk 1 csésze forró vízhez. Áztassuk 5-10 percig, majd szűrjük le. Naponta maximum 3 csészényit fogyasszunk belőle.

#2 RECEPT (Tejelválasztás serkentése): 20g ánizs termés. 20g kapor termés, 30g görögszéna mag, 30g édeskömény termés.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le.  Igyunk belőle naponta 2-3 csészével.

 

#3 RECEPT (Tejelválasztás gátlása): 20g diófalevél, 40g komló, 40g orvosi zsálya.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. 1 teáskaná1nyit adjunk 1 csésze forró vízhez. Áztassuk 5-10 percig, majd szűrjük le. Igyunk belőle naponta 2-3 csészével.

 

#4 RECEPT (Tejelválasztás gátlása): 100 % bormenta levél.

Elkészítés: 1 teáskaná1nyit adjunk 1 csésze forró vízhez. Áztassuk 5-10 percig, majd szűrjük le. Naponta maximum 3 csészényit fogyasszunk belőle.

 

Forrás: Kissné Dogossy Éva – Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája

Dr. Dr. Med. Fritz Geiger: Gyógyteák

ÁLMATLANSÁG ÉS STRESSZ KEZELÉSE GYÓGYNÖVÉNYEKKEL

#1 RECEPT: 25 % levendula, 25 % orbáncfű, 25 % komló, 25 % macskagyökér. Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. 1 teáskaná1nyit adjunk 1 csésze forró vízhez. Áztassuk 5-10 percig, majd szűrjük le. Naponta maximum 3 csészényit fogyasszunk belőle.

#2 RECEPT: 20 % citromfű, 20 % galagonya ágvég, 20 % fehérmályva levél, 20 % cickafark, 20 % ánizsmag.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. 1 teáskaná1nyit adjunk 1 csésze forró vízhez. Áztassuk 5-10 percig, majd szűrjük le. Naponta maximum 3 csészényit fogyasszunk belőle.

 

#3 RECEPT: Szerecsendiós tej

Elkészítés: Tegyünk 1 csésze meleg tejbe fél kávéskanál szerecsendiót.

 

#4 RECEPT: Valeriana és Ashwagandha

Elkészítés: 1-2 kávéskanál macskagyökeret adjunk 1 csésze forró vízhez. Ha be tudjuk szerezni, adjunk hozzá 1 kávéskanál ashwagandha port is.

 

#5 RECEPT: Masszázs

Elkészítés: Masszírozzuk a talpat vagy a fejbőrt brahmi (gotu kola) masszázsolajjal illetve meleg szezámolajjal.

 

#6 RECEPT: 20g csarabfű, 20g citromfű, 100g macskagyökér.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le.  Igyunk belőle este 1-2 csészével.

 

#7 RECEPT: 5g kankalingyökér, 10g kankalinvirág, 10g sóskaborbolya, 20g majoránna, 20g macskagyökér.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le.  Igyunk belőle naponta kortyonként 1-2 csészével.

 

#8 RECEPT: 20g vidrafű levél, 20g borsmentalevél, 30g angyalgyökér, 30g macskagyökér.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le. Igyunk belőle naponta 2-3 csészével.

 

#9 RECEPT: 10g benedekfű, 10g katángkórógyökér, 10g fehérürömfű, 15g macskagyökér, 15g szennalevél, 20g kerti borágófű, 20g veronikafű.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le. Igyunk belőle este 1 csészével.

 

#10 RECEPT: 10g macskagyökér, 20g komló, 20g citromfű, 20g borókabogyó, 30g mezei zsurló, 40g galagonyavirág.

Elkészítés: Állítsuk össze a teakeveréket a fenti arányok szerint. Adjunk 1 teáskanálnyi keveréket 1 csésze vízhez. Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le. Igyunk belőle este 1 csészével.

 

Forrás: Kissné Dogossy Éva – Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája

Dr. Dr. Med. Fritz Geiger: Gyógyteák

David Frawley – Vasant Lad: Yoga of Herbs