Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

JUHARLEVÉL ÉS JUHARSZIRUP

2017. november 12. - Gyógynövény Jóga

HASZNOS RÉSZ: levél és a törzs nedve

A JUHARFA: A világon több mint 200 juharfajtát tartanak számon. A juharszirupot elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar fa nedvéből állítják elő, de alkalmas rá a vörös és a fekete juhar is. Íze és állaga a mézéhez hasonló. A fa édes nedvét még az őslakos indiánok fedezték fel és alkalmazták a mindennapi étkezésben. Napjainkban a kanadai Québec tartományban készül a legtöbb juharszirup, ami a világtermelés 70-80 százalékát adja.

 

GYÜJTÉS:

-        A leveleket nyár elején gyűjtik.

-        A törzsből csapolt tavaszi nedvből juharszirupot vagy juharcukrot készítenek. A fa nedvét februártól márciusig vagy áprilisig lehet gyűjteni. A korábban gyűjtött nedvből világosabb és ízletesebb szirup nyerhető. A rügyfakadás után begyűjtött nedv már nem alkalmas a szirup készítésére.

 

A LEVÉL HATÁSA:

-        A levélnedv hűsít és viszketést csillapít.

 

A JUHARSZIRUP HATÁSAI:

-        Gyulladáscsökkentő: egy kutatás kimutatta, hogy a juharszirup segít az olyan gyulladásos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, a csontritkulás és a rák.

-        Antioxidáns: a benne található polifenol nevű növényi anyag. Áfonyával és zabpehellyel még jobban növelhető az antioxidáns értéke.

-        Megállítja a korai öregedést: a tiszta juharszirup helyi antioxidánsként viselkedik, tehát védelmet nyújt a szabadgyökök és a környezeti ártalmak ellen. Ezért nagyszerű természetes öregedés gátló szirupként tartják számon.

-        Táplálja a bőrt: otthon is készíthető arcradír belőle. Recept: meleg tej és juharszirup egyenlő arányú elkeverése után adjunk még hozzá zablisztet. Ez a keverék segít a finom rácok és a szarkalábak eltüntetésében. Használjunk hidratálókrémet az arcradír lemosása után, hogy ezzel is tápláljuk a bőrt.

-        Segíti az emésztést: a természetesen sajtolt juharszirup különböző emésztési problémák, mint a puffadás és a túlzott teltségérzet kezelésére is kiválóan alkalmazható.

-        Cukorpótlóként is használható: nagyon értékes természetes édesítőszer. Sok aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kevesebb kalóriát tartalmaz (50kalória/evőkanál) más édesítőszerekhez képest.

-        Erősíti az immunrendszert: a benne található mangán energiát és esszenciális antioxidánsokat termel az idegek és az agy rendes működéséhez. Egy negyed csésze juharszirup fedezi a szervezet napi mangánszükségletét. A tiszta juharszirup fedezi a napi cinkszükséglet 18%-át, amely elősegíti az immunrendszer egészséges működését. Egyéb ásványi anyagokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium és a magnézium, amelyek csökkentik a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

-        A megfelelő juharszirup kiválasztása: a juharszirup íze változik, annak tisztaságának függvényében. Az igazi juharszirup illata a fáéra emlékeztet, jól illik fűszeres és sós ételekhez, illetve kávéhoz, vajhoz és sütihez egyaránt. A legjobb juharszirup kiválasztásához elegendő a címke alapos átolvasása. Amerikában a címkék szigorúan szabályozottak. Fel lehet tehát ismerni a tiszta juharszirupot és meg lehet különböztetni olcsóbb társaitól, a palacsintaöntettől és a juharízesítésű sziruptól.

-        A juharszirup elkészítési módja is fontos. A címkén olvasható az eljárás, amivel kinyerték a juharszirupot. A tiszta juharszirup télen készül, amikor a juharfák keményítőtartalma magas. Ezt a keményítőt cukorsziruppá alakítják. Azonban tavasszal a fa nedvét gyűjtik össze, és ezt az édes folyadékot sterilizálás céljából felforralják, majd leszűrik. A vegyes vagy duplikált juharszirupot a nyírfa, a hikori-fa, és a diófa nedvéből készítik. Ez nem tartalmazza ugyanazokat a tápanyagokat, mint a tiszta szirup.

-        A juharszirup helyes használata főzéskor: amikor a cukrot helyettesítjük juharsziruppal, azonos mennyiség azonos mennyiséget helyettesít. Például egy csésze cukrot egy csésze juharcukor helyettesít.

A JUHARSZIRUP KINYERÉSE VIDEÓ:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ubBcQBhUO0k

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9313250945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása