Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Echinacea: a természetes antibiotikum

2017. szeptember 03. - Gyógynövény Jóga

Egyéb név: Kasvirág, lila kúpvirág

 

Hasznos rész: gyökér

 

Energetika: hűsítő

 

Íz: keserű, pikáns

 

Érdekesség: az Amerikából származó növény volt a fennsíki indiánok elsődleges orvossága. A gyökerekből készült pépes, meleg borogatást használták csípésekre, harapásokra, kígyómarásra. Később Meyer-féle vértisztítóként szabadalmazták, melyet „kígyóolaj” néven leginkább a csörgőkígyók marására alkalmaztak. Amerikában a XX. század elejére alig akadt olyan otthoni gyógyszeres szekrény, amelyben nem volt kasvirág tinktúra. Használták a marásokon és harapásokon kívül vérmérgezésre, diftériára, agyhártyagyulladásra, kanyaróra, bárányhimlőre, maláriára, skarlátra, szifiliszre és üszkösödésre is. Az antibiotikumok megjelenésével használata jelentősen visszaszorult.

 

Hatás:

-          Fertőzéseket megelőz és kezel: vírusok, baktériumok és gombák sok fajtájának elpusztítója. Ez a hatás támasztja alá a sebgyógyító és fertőzést megelőző és kezelő szerepét. A növény tartalmaz egy természetes antibiotikumot (echinakozid), melynek hatása a penicillin-re hasonlít. Megvédi a szöveteket a mikroorganizmusokkal szemben úgy, hogy elpusztítja a mikrobák szövetoldó enzimjeit, ezáltal távol tartja őket a testszövetektől. Tinktúra vagy főzet formájában használjuk.

-          Immunrendszer: fokozza az immunrendszert, ezáltal megelőzi a fertőzéseket. Fokozza a falósejtek mikrobaölő képességét illetve a T-sejtek termelődését is 30 %-kal növeli.

-          Megfázás és influenza: úgy viselkedik, mint a szervezet saját vírusölő anyaga, az interferon. Fokozza a környezetében lévő sejtek ellenálló képességét.

-          Gombafertőzések: hüvelyi gombafertőzés esetén a gombaölő krémek/kúpok kiváló kiegészítője. A fertőzés visszatérését, kiújulását akadályozza meg.

-          Sebgyógyítás: nemcsak az elfertőződést illetve a mikroorganizmusok szövetekbe való bejutását akadályozza meg, hanem a sebgyógyulást is elősegíti az új szöveteket létrehozó sejtek munkájának fokozásával. Vágások, égések, pikkelysömör, ekcéma, herpesz gyorsabb gyógyulását eredményezi.

-          Ízületi gyulladás: a hiarulonsav, mely az ízületeket „olajozza” be, mennyiségileg csökken az ízületi gyulladás hatására. A kasvirág hiarulonsav-védő képességével csökkenti a gyulladást. Tinktúra vagy főzet formájában használjuk.

-          Sugárterápia: a daganatos sejtek sugárkezelése miatt csökken a fehérvérsejtek száma a szervezetben, növelve ezzel a fertőzések kockázatát. A kasvirág segít a fehérvérsejtek megóvásában és megvédi a betegeket a fertőzésektől.

 

Mikor alkalmazzuk: megfázás, influenza, fertőzések, gyenge immunrendszer, hörghurut, húgyúti fertőzések, vágások, égések, pikkelysömör, ekcéma, herpesz.

 

Elkészítés:

Főzet: 2 teáskanálnyi gyökeret forraljunk fel egy pohár vízben, majd hagyjuk ázni 15 percig. Naponta maximum 3 csészényit igyunk!

 

Ellenjavallat: 2 éves kor alatti gyermekek, vérszegénység és szédülés esetén.

 

Termesztés, leírás: 5-12 cm magasra növő évelő növény, amelynek virágai a kúp alakú középpontból szétsugárzó szőröktől lila színű. Gyökere fekete. Magról illetve tavasszal vagy ősszel levágott gyökérdarabról lehet nevelni. A magokat ne takarjuk be. Mikor a hőmérséklet eléri a 20 °C-ot, nyomkodjuk bele a nedves, homokos talajba. Gyenge, sziklás, kissé savanyú talajban, napfényes környezetben nő jól, de gazdagabb talajban is megél. 3-4 évig tart, míg a gyökerei elérik a begyűjtésre alkalmas nagyságot. Ősszel, miután megérlelte magjait, húzzuk ki a földből. Az 1 cm-nél nagyobb átmérőjű gyökereket szárítás előtt hasítsuk be. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr6812801726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása