Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Mi is az a Gyógynövény Jóga?

Görögszéna: több, mint fűszer

2017. augusztus 31. - Gyógynövény Jóga

Egyéb név: Lepkeszeg

Szanszkrit név: Methi

Hasznos rész: Magvak

Energetika: hevítő

Íz: keserű, pikáns, édes /kesernyés zeller és a juharszörp keverékére emlékeztető/

Leírás és termesztés: lóherére hasonlító, általában 45 cm magas, egynyári növény. Levelei háromkaréjosak, borsószerű virágai a hüvelyesek családjára jellemző 5 cm hosszú, sarló alakú hüvelyeseket képeznek. Ezek 10-20 kemény, sima felületű, hosszúkás, kissé lapított magot tartalmaznak. Amint a talaj hőmérséklete eléri a 13 °C-ot, ültessük el a magokat bármilyen talajú helyre, amely sok napot kap. A csírázás általában csak pár napig tart. Körülbelül 3 hét múlva virágzik és ugyancsak 3 héttel később a magok már érettek. A hüvelyeket a teljes kifejlődés után, de még mielőtt szétrepednének, gyűjtsük be. A magokat fejtsük ki és napon szárítsuk meg.

 

Hatásai:

-          Erősítő: lábadozás és gyengeség esetén, főleg az idegek, légző- és reproduktív szervek betegségei után.

-          Jó idegerősítő macskagyökérrel együtt.

-          Torokfájás: mézgaszerű váladéka csökkenti a torokfájást, a köhögést.

-          Fokozza a tejtermelést.

-          Elősegíti a menstruációt.

-          Nőgyógyászati problémák: méhösszehúzódást serkent, különösen a terhesség második szakaszában. A magokban lévő kémiai anyag hatása az ösztrogénhez hasonló. Visszatartja a vizet a szervezetben, mely súlynövekedést és puffadást eredményezhet.

-          Fűszer: a curry egyik alapanyaga, serkenti az emésztést.

-          Emésztési zavarok: magja nagy mennyiségű mézgát tartalmaz, amely vízzel keverve zselatinszerűvé válik és nyugtatja a gyulladt vagy irritált szövetet.

-          Fokozza a hajnövekedést.

-          Serkenti a máj csökkent működését.

-          Afrodiziákum és jó a csökkent sperma életképesség ellen is.

-          Külsőleg: a magokból készült massza és a növényből készült forró, pépes borogatás kelések, fekélyek és nehezen gyógyuló sebek kezelésére használható. Már az ókori egyiptomiak is sebeket kezeltek vele.

 

Érdekesség: Állatoknál már kimutatták a koleszterinszint csökkentő hatását. Az emberekre gyakorolt hatás terén a kutatások folyamatban vannak.

Története: Már a rómaiak és egyiptomiak is használták a növényt a ló és szarvasmarha takarmányok ízesítésére. A beteg állatokat a görögszénával ösztönözték evésre. Indiában az ajurvéda orvosok ízületi gyulladás, hörghurut és emésztőszervi bántalmak esetén használták. Az indiai anyák az anyatej mennyiségének növelése céljából fogyasztják a mai napig.

Ellenjavallat: terhesség (abortuszt vagy hüvelyi vérzést okozhat), 2 éves kor alatti gyermekek.

Elkészítés: forraljunk fel két teáskanálnyi összetört magot egy csésze vízben, majd hagyjuk ázni 10 percig. Egy nap legfeljebb 3 csészényit igyunk. Cukorral, mézzel vagy citrommal ízesíthetjük. Erősítőszerként naponta egy ek összetört magot egy csésze tejben felmelegítve fogyasszunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenyjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1712795188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása