Már az ókori gyógyítók is használták légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek gyógyítására a SZEGFŰSZEGet.
Latin név: Caryophylli flos
Hasznos rész: a növény szárított bimbója
Hatásai:
- Fogfájás: a fogorvosok a szegfűszeg olaját a szájban érzéstelenítésre valamint a gyökércsatornák fertőtlenítésére használják. Ideiglenesen csillapítja a fogfájást.
Tipp: cseppentsünk 3 csepp szegfűszeg olajat a fájós fogra vagy mártsunk vattát az olajba és helyezzük a fájós fogra illetve a körülvevő ínyre.
- Szájhigiénia: számos szájöblítőnek az egyik hatóanyaga.
- Emésztés: serkenti az emésztést és lazítja az emésztőrendszeri simaizmokat illetve oldja azok görcsét.
Tipp: tegyünk 1 teáskanálnyi őrölt szegfűszeget egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk ázni 10-20 percig. Naponta maximum 3 pohárral igyunk belőle.
- Antibakteriális, vírusölő és gombaölő hatású.
- Megfázás: fertőtleníti a nyirokrendszert, enyhíti a meghűlést.
Tipp: ½ teáskanál gyömbér, ¼ kávéskanál szegfűszeg és ¼ kávéskanálnyi fahéj porkeverékét adjuk 1 csésze forró vízhez, ízesítsük mézzel.