A ghee (ejtsd: gí) a vaj legjava, ezért "tisztított arany"-nak is nevezik.
Hónapokig, sőt évekig is eláll, rendkívül zamatos és egészséges ételek készíthetők vele.
Az ajurvédikus gyógyászat előszeretettel alkalmaz porított gyógynövényeket ghee-be keverve.
Ha nincs kedved/időd otthon elkészíteni, ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletben biztosan megtalálod.
Lássuk, hogyan készül!
Hozzávalók:
1-5 kg vaj (attól függően mennyit szeretnénk készíteni)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vajat. Amikor buborékolni kezd, kapcsoljunk legkisebb fokozatra, és fedő nélkül melegítsük tovább. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Ha túl nagy lángon vagy túl sokáig főzzük, megbarnul és kellemetlen szaga lesz. Távolítsuk el a felszínén keletkezett habot. Addig főzzük, míg áttetsző, aranybarna folyadékot nem kapunk, hab nélkül. Egy tárolóedény tetejére tegyünk gézlapot és öntsük át rajta a ghee-t, hogy biztosan eltávolítsuk róla az összes habot. Hagyjuk szobahőmérsékleten hülni 1 napig, majd tegyük hűtőszekrénybe, vagy tároljuk hűvös, sötét helyen.